Private Mandate Terbaik

Private Mandate - 10 Tips Anda Wajib Tahu Sebelum Melabur

Private Mandate - 10 Tips Anda Wajib Tahu Sebelum Melabur

tips private mandate ddnk
tips private mandate
Tips Private Mandate


Soalan 1

Apa Maksud Private Mandate?

Melabur Private Mandate DDNK
Melabur Private Mandate

Private Mandate = Servis pengurusan pelaburan jualbeli saham oleh pengurus dana yang diberi mandat.


 

Pernah anda terfikir kenapa orang tak melabur sendiri je saham menggunakan akaun CDS (install apps di dalam handphone) ?

Sebenarnya semua orang boleh melabur sendiri saham, namun ada orang yang berminat tapi ada kekangan seperti:

1) Tiada masa untuk masuk kelas belajar ilmu saham fundamental dan technical analysis.
2) Tiasa masa untuk monitor saham.
3) Tiada pengalaman untuk urus kejatuhan saham dan kerugian akibat faktor luar kawal.
4) Ada modal tapi tiada pengalaman untuk melabur.


Soalan 2
Adakah Private Mandate ni sah disisi undang-undang?


Private Mandate DDNK diluluskan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia
Private Mandate dikawalselia Suruhanjaya Sekuriti Malaysia

Ya, pelaburan ini sah disisi undang-undang dan dikawalselia Suruhanjaya Sekuriti Malaysia atau lebih dikenali sebagai Security Commission (SC). Semua pelaburan di Malaysia wajib mendapat kelulusan SC Malaysia.

Pastikan anda sentiasa melabur dengan syarikat yang berdaftar dengan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia kerana semua pelaburan dikawalselia oleh pihak mereka.

Soalan 3
Adakah Private Mandate ni patuh syariah dan islamik?


Private Mandate Patuh Syariah
Private Mandate Patuh Syariah

Ya, pelaburan Private Mandate ini adalah patuh syariah. Pelaburan ini mempunyai panel syariah yang berdaftar Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Tugas panel syariah adalah untuk memastikan pelaburan private mandate sentiasa dipantau dan memenuhi standard islamik dan patuh syariah.

 Semak senarai panel syariah yang diluluskan untuk pantau status pelaburan SC=  <SINI>


Soalan 4
Adakah Private Mandate ni menguntungkan?

Potensi untung private mandate ddnk
Potensi untung private mandate


Setiap orang yang melabur private mandate ini sangat berbeza antara satu sama lain (personalised). Maka keuntungan setiap orang juga berbeza. Faktor-faktor yang menyebabkan perbezaan ini adalah:

1) Market Timing: setiap orang mempunyai entry yang berbeza kerana matawang USD sentiasa berubah-ubah. Walaupun modal sama, tapi saat ketika wang anda ditukar kepada USD, pasti masing-masing mempunyai timing nilai pertukaran matawang berbeza. Faktor ini adalah diluar kawalan.
2) Portfolio: pembelian atau pemilihan kaunter berdasarkan portfolio yang dicadangkan team pengurus dana private mandate untuk setiap sesi trading saham.
3) Risiko individu yang berbeza: faktor-faktor yang diambilkira contohnya umur dan jumlah modal.

* Rekod keuntungan lepas tidak menjamin keuntungan di masa hadapan
* Nak tahu lebih lanjut, boleh hubungi saya.


Soalan 5
Apa Sebenarnya bisnes Private Mandate ni?

Private Mandate DDNK invest dalam Nasdaq
Private Mandate invest dalam Nasdaq
Soalan 6
Apakah caj yang dikenakan atas Private Mandate ni?

caj charges private mandate ddnk
caj charges private mandate

Biasanya terdapat 3 caj sahaja untuk pelaburan private mandate ini. Sebagaimana yang anda tahu, anda "mengupah" pengurus dana untuk menguruskan pelaburan anda dan sudah tentu caj adalah mengikut kepakaran dan value pengurus dana tersebut.

1) Sales Charge 5% dikenakan ke atas modal dan juga top up. Contoh mudah masuk RM100,000 caj dikenakan ialah 5% X 100,000 = RM5K

2) Management Fee 1.5%. Caj ini dikira setiap hari iaitu ( 1.5% / 365 hari (@1 tahun) ) X Nilai Akaun Private Mandate Semasa.

3) Performance Fee 20% atau mudah faham, fee ke atas prestasi keuntungan sahaja. Jika tiada keuntungan, maka tiada caj dikenakan. Hanya amaun keuntungan sahaja yang dikenakan caj. Modal dikecualikan. Contoh jika modal RM100K telah berkembang menjadi RM150K. Maka hanya amaun RM50K akan dikenakan caj 20%. Caj ini diambil dua kali iaitu pada pertengahan dan akhir tahun.

* ini cuma contoh, sila rujuk syarikat private mandate yang anda pilih untuk caj sebenar


Soalan 7
Bagaimana cara pengeluaran Private Mandate ni?

cara pengeluaran untung private mandate ddnk
cara pengeluaran untung private mandate

Tiada lock-in period untuk pengeluaran pelaburan private mandate ini. Namun anda perlu tahu bahawa anda amat digalakkan untuk melabur sekurang-kurangnya 12 bulan (lebih lama lebih baik).

Partial withdrawal = pengeluaran dimana baki dalam akaun mestilah minimum RM50,000.

Pengeluaran boleh mengambil masa sehingga 2 minggu ke 2 bulan bergantung situasi saham dalam akaun. Pengurus dana akan memastikan tiada kerugian semasa pengeluaran dibuat (force selling).

Kaedah pengeluaran = isi borang Transaction Form, dan selepas urusan penjualan selesai, duit akan dimasukkan terus ke dalam akaun bank yang digunakan semasa daftar akaun.
Soalan 8
Bagaimana cara nak monitor Private Mandate ni?

statement private mandate ddnk
statement private mandate

Ada statement bulanan dalam emel dan anda boleh hubungi sendiri untuk dapatkan penyata terkini.
Soalan 9

Perlu daftar dengan ejen atau Marketing Representative?

marketing representative IPAM private mandate ddnk
marketing representative IPAM private mandate

Ya, anda perlu mendaftar dengan Marketing Representative yang berdaftar. Mereka ini dipanggil MR atau Marketing Representative. Pastikan nama mereka ada dalam website Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Boleh download pdf senarai marketing representative dan anda boleh lihat nama ejen dan syarikat yang diwakili.

semak Marketing Representative Private Mandate DDNK
semak Marketing Representative Private Mandate

Boleh semak sini = https://www.sc.com.my/regulation/licensing/licensed-and-registered-persons

Apa beza antara Marketing Representative dan ejen tak berdaftar? Marketing Representative telah lulus exam MR dan dikawalselia oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Mereka tidak dibenarkan mempamerkan iklan yang tidak jelas, misleading dan mengelirukan. Sebab itu anda akan mendapat info yang berbeza dan misleading jika anda melihat iklan dari ejen tak berdaftar. Silap-silap, anda sebenarnya berhubung dengan SCAMMER! Sila hati-hati dan semak dahulu kesahihan pendaftaran mereka.


marketing representative inter pasific asset management
marketing representativeSoalan 10

Berapa lama nak mula trade?

mula trade saham US private mandate
mula trade saham US private mandateBuka akaun private mandate mengambil masa 10 hari bekerja. Selepas lengkap semua dokumen hardcopy termasuk transfer injection pelaburan ke akaun syarikat, akan mangambil masa 14 hari bekerja untuk anda mendapat resit injection modal anda. Ini kerana dokumen perlu mati setem di Lhdn terlebih dahulu. Dalam masa 2-4 minggu, injection modal anda akan ditukar ke matawang USD dan dipindah ke akaun broker luar negara. Proses ini melibatkan banyak dokumentasi dan kebenaran Bank Negara kerana pindahan wang yang besar ke luar negara. Selepas itu, team pengurus dana akan mula trade menggunakan injection modal dari pelabur tadi. Setiap steps ini adalah dikawalselia dan diaudit oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Jadi tak mungkin boleh skip. Steps ini tidak seperti trading bursa saham Malaysia yang lebih cepat mula kerana duit bergerak dalam lokaliti tempatan sahaja. Urusan pelaburan di luar negara lebih ketat dan lebih banyak peraturan seperti AMLA dan sebagainya.

* ini cuma contoh, sila rujuk syarikat private mandate yang anda pilih untuk prosedur dan tempoh masa urusan sebenar
JIKA ANDA SERIUS, Sila Isi Borang Sesi Penerangan Google Meet: Anda puas hati dengan maklumat dalam blog ini? Lengkap dan details kan? Harap dapat beri pencerahan tentang private mandate.
 Like FB Saya 
https://www.facebook.com/privatemandate

 Disclaimer:

1- Investment involve varying degree of risk, and there can be no assurance that the future performance of any specific investment, investment strategy or product made reference to directly or indirectly in this website.
2- Investment records displayed yet to be verified by an authorized third party.
3- Any part of this article cannot be re-published without consent of the owner.
4- This article is only opinion of authors and do not represent of any company. Please refer to official information of the related organization.


Catat Ulasan

0 Ulasan